Als de kat van huis is ....... - Reisverslag uit Acornhoek, Zuid-Afrika van Ilona Sips - WaarBenJij.nu Als de kat van huis is ....... - Reisverslag uit Acornhoek, Zuid-Afrika van Ilona Sips - WaarBenJij.nu

Als de kat van huis is .......

Door: Ilona

Blijf op de hoogte en volg Ilona

19 Maart 2011 | Zuid-Afrika, Acornhoek

Hier weer even een update vanuit de bush, en maak je geen zorgen … de titel van deze update heeft niets te maken met katachtige die gesignaleerd zijn in de bush … dus iedereen kan weer rustig adem halen! Nee de titel van deze update refereert meer naar de omstandigheden op kantoor!

In het kort samengevat zou ik het omschrijven als …. “Ik ben hier alles tegelijk.... secretaresse, docent, administratief medewerker, dokter, IT specialist, interim directeur, telefoniste, receptioniste, PhD begeleider, maatschappelijk werkster.... en dan soms ook nog onderzoeker.... kortom manusje van alles” …. Een voor alle oplettende lezers onder ons …. Juist ja … dit is mijn Hyves status van de afgelopen weken ….. Voor iedereen die geen idee heeft wat Hyves is …. Jullie zijn zo 2010 …. Grapje! ….

Maar voor iedereen die er geen touw aan vast kan knopen en er overdenk om niet verder te lezen zal ik het allemaal even uitleggen. Het zit namelijk zo mijn lieftallige baas …. Juist ja Mosa …. Die van de sollicitatie gesprekken …. Is voor 5 weken naar New York, opzich niet … lekker rustig …. Althans dat zou je denken. Maar niets is minder waar. Als Mosa er niet is komt dus iedereen naar mij toe met allerlei vragen en problemen, waardoor ik dus meer bezig ben met allerlei andere dingen en niet met mijn eigen werk.

De eerste week dat Mosa weg was sloeg echt alles. Maandag (28 Feb) kwam eerst een van de administratief medewerkers naar me toe dat ze al twee maanden niet betaald was en dat ze nu toch echt wel geld nodig had …. Tja …. Erg vervelend maar ik heb geen toegang tot de financiële zaken dus ik kan het ook niet zo 1,2,3 oplossen …. Dan zit er niets anders op dan de Universiteit bellen en horen wat voor smoesjes die nu weer hebben om mensen niet uit te betalen …. Dit is absoluut niet de eerste en ook zeker niet de laatste die ze niet uitbetalen!…. Dus dan kan je weer mooi een ochtendje bellen, want natuurlijk krijg je de persoon die je nodig hebt niet te pakken en als je ze dan na 10x bellen wel eindelijk aan de telefoon krijgt dan is het absoluut niet haar schuld en moet je echt bij een andere collega zijn! …. Kortom het komt er op neer dat het niemand zijn fout is en dat je na uren bellen nog steeds weinig ben opgeschoten. Gelukkig ben ik niet voor een gat te vangen, maar aangezien de universiteits procedure is om maar 1x per maand salarissen uit te betalen, moest het arme meisje dus wachten tot de laatste vrijdag van maart voordat ze haar salaris krijgt …. Of althans ik hoop dat ze volgende week wordt uitbetaald want er waren weer allerlei problemen met budgeten en geen geld op rekeningen …. Echt ik snap niet hoe ze hier werken….

Na probleem nummer een kwam probleem nummer twee … We hebben een collega die pas bevallen is van een kindje … en moeder en kind moesten een week in het ziekenhuis blijven want moeder had een verhoogde bloeddruk en het kindje had geelzucht. Opzich allemaal geen probleem en ze mochten eindelijk na een week naar huis. Maar toen moeder de baby van de kraamafdeling ging ophalen bleek dat het kindje vanaf de geboorte Nevirapine (een drugs dat wordt gegeven aan kinderen waarvan de moeder HIV+ of als men vermoed dat de moeder positief is. Deze kinderen krijgen allemaal een Nevirapine kuur van 6 weken (en als ze borstvoeding krijgen langer), om de overdracht van HIV van moeder op kind te verkleinen). Opzich is het natuurlijk heel goed dat de kinderen die een HIV+ moeder hebben Nevirapine krijgen, maar wat was nu het geval deze college is niet HIV+ en het kindje had dus helemaal geen Nevirapine moeten krijgen. Hier kwamen ze in het ziekenhuis dus achter toen het kindje ontslagen werd en heel abrupt werd de Nevirapine kuur gestopt. … Jullie snappen het al moeder en oma helemaal in paniek … want er werd ze niets uitgelegd de behandeling werd gewoon gestopt, dus de moeder was helemaal in paniek omdat ze dacht dat het schadelijk was voor haar baby om deze behandeling van 6 weken niet af te maken. … Jullie kunnen dan natuurlijk op je vingers na tellen naar wie ze toe komen voor advies … juist ja …. Nu ben ik natuurlijk een expert op het gebied van de HIV/AIDS medicatie en kon ik zo antwoord geven op de vraag of het schadelijk was voor de baby om de Nevirapine behandeling abrupt te stoppen … Niet dus …. Gelukkig ken ik hier nogal wat dokters dus was het een kwestie van even een arts opbellen en vragen hoe het zit … maar toch dan ben je weer even mee bezig met bellen en moeder en oma uitleggen dat het gelukkig geen kwaad kan. Ach ja het feit dat moeder en oma erg blij waren met mijn uitzoek werk maakt de tijd die je er in steekt dan wel goed! …. Maar jullie kunnen je voorstellen dat de kwaliteit van zorg in het ziekenhuis niet erg hoog is!

Dinsdag (1 maart) belanden een collega op de eerste hulp omdat ze een veel te lage bloeddruk had! Ze mocht gelukkig wel weer naar huis nadat ze was vocht was toegediend door middel van een infuus. Maar je bent er toch weer even zoet mee. En ik kon d’r toch ook niet zo naar huis laten lopen dus ik moest d’r maar even naar huis brengen.

Woensdag (2 maart) besloot een van de werknemers acuut op te stappen. Hij was voor januari en februari niet betaald en had er geen zin meer in. Nu kan ik me heel goed voorstellen dat als ze je niet betalen dat je zo iets hebt van zoek het maar uit, maar het probleem is dat ze hier dus zulke waardeloze contracten hebben dat je geen poot hebt om op de staat. Maar geen probleem ik bel Joburg wel weer even bellen om te vragen wat er gaande is, nou ja jullie snap het al … je wordt verwezen van het kaste naar de muur … maar uiteindelijk had ik het toch voor elkaar dat ze me konden vertellen dat ie volgende week voor 3 maanden betaald zou worden … ja ook al voor Maart … moet niet gekker worden! Maar dat was schijnbaar niet genoeg en deze collega besloot naar huis te gaan …. En met naar huis bedoel ik huis huis … wat voor hem betekend Dar el Salaam, Tanzania. … Great …. Maar ja niet mijn probleem dus ik doe een maitje naar Mosa en krijg ik om 16.00 uur een mailtje terug dat Respicious (de betreffende collega) dit niet kon doen en dat ik moest proberen hem over te halen te blijven, want als hij contract breuk zou plegen dan zou dat grotere gevolgen hebben. Juist ja … nu moest ik dus opzoek naar deze collega met een andere collega want hij nam zijn telefoon niet op en we moesten het voor morgen ochtend doen want hij zou met de bus naar Joburg gaan. Nou ja na wat zoek werk en rond vragen vonden we Respicious …. Het heeft me 3 uur gekost … maar het is me dan uiteindelijk wel gelukt …. Hij bleef! …. En zo ben je weer een dag bezig geweest met van alles en nog wat maar niet je eigen dingen.

Om de chaos helemaal compleet te maken hadden we die donderdag geen internet nog telefoon en moest ik dus met de secretaressen naar mijn huis zodat ze de administratie van de voorgaande maand en de salarissen voor Maart kon regelen via de email met Joburg! … Dus zo ben je ook taxi chauffeur!

Vrijdag was relatief rustig, voor de verandering weer veel met Johannesburg aan de telefoon gehangen en weer weinig opgeschoten. Nou dat is dus zo’n beetje een weekje op mijn werk, en dan heb ik jullie nog niet eens verteld dat ik me tussen de bedrijven door ook nog bezighoud met de begeleiding van twee master studenten, die ik constant achter de broek moet zitten dat ze dingen moeten doen en als je dan iets gedaan hebben alles nakijken waar je soms niet erg vrolijk van wordt. Verder is er een PhD student die ik begeleid … ja echt waar een beetje de omgedraaide wereld … Master student die PhD student begeleid …. En ik kan jullie vertellen … het is een regelrechte ramp … Ze kan helemaal niets …. Ik weet niet bij welk pakje boter ze d’r master heeft gekregen maar het is echt een regel rechte ramp. Ik moet d’r alles uitleggen, alles voordoen en als je iets heeft gedaan na kijken …. Kortom een tijdrovend project en ik heb geen idee waarom Mosa d’r heeft aangenomen. … Ach ja het houd mij weer bezig! …. Voor de rest probeer ik het project in goede banen te leiden en iedereen te laten doen wat ze moeten doen! En dat gaat … als zeg ik het zelf …. Al hoewel het echte werk pas in april gaat beginnen als we een pilot gaan draaien en we een team hebben van 10 veldwerkers!

Nu zullen jullie denken wat een klaag zang zeg …. Maar zo moeten jullie het ook weer niet zien … het geeft jullie gewoon een idee wat ik allemaal doe zo naast mijn eigen project en wat een weekje op kantoor is. En aangezien Mosa er niet is moet ik dus ook allerlei administratieve problemen en alle andere dingen die zich voordoen oplossen, normaal als hij er wel is (en dat ie meer niet dan wel) dan laat ik dat lekker aan hem over!. En nu moet ik toegeven als Mosa er wel is dan is het ook niet altijd zo heftig hoor .. Afgelopen weken was wel erg extreem. Al hoewel ik de laatste tijd wel meer op de eerste hulp heb door gebracht dan achter mijn computer … de ene collega na de andere moet naar de eerste hulp, afgelopen maandag was er nog een collega die een plastic verkeers paaltje, wat ze gebruiken als er werkzaamheden zijn om een rijbaan af te schermen, op zijn hoofd gehad! … Nu vraag je je af hoe dat nu kan, eigenlijk heel simpel een auto die veel te hard rijdt en moet uitwijken voor een andere auto, raakt het paaltje … dat vliegt vervolgens door de lucht en komt door domme pech bij een collega op zijn hoofd terecht die op een mini taxi (soort bus, maar dan geen grote maar een klein busjes) staat te wachten. Ach zo zie je de eerste hulp ook nog eens, en dan realiseer je je steeds beter dat je daar absoluut niet naar toe wilt als het niet hoeft!

Gaan maar eens kijken wat volgende week weer allemaal voor spannende dingen gaat brengen!

Liefs Iloon

• 20 Maart 2011 - 11:44

Willy De Muijnck:

Hallo Ilona,

Tja, het gaat allemaal niet vanzelf.
    Is het niet beteer dat Mosa thuis blijft (dus iet naar New York e.d.) en wordt ontslagen. En dat jij zijn werk overneemt?

Veel beter en goedkoper, ieder krijgt dan op tijd betaald en er worden alleen kundige mensen aangenomen
    Ik zou denken eerst het ziekenhuis helemaal in orde en als er nog geld overblijft mag je naar???(reisje voor de zaak).

Leuk verslag weer, sterkte.
    groetjes, Willy